Dr. Szilágyi Ferenc előadása a berlini 47. EBES-konferencián

Az Eurasia Business and Economics Society (EBES) 2024 tavaszi konferenciájára április 18. és 20. között a berlini Hochschule für Oekonomie & Management központi épületében került sor.

A konferencia hat plenáris és 41 rendes tagozatában több száz, a föld valamennyi tájáról érkezett előadó vett részt. A globális és azon belül az eurázsiai térségre jellemző gazdasági folyamatok mellett a 2024. év tavaszi konferenciájának társzervezője a Global Labor Organization volt, ennek megfelelően a munkaerőpiaci folyamatok a konferencia kiemelt témáját képezték.

A Partiumi Keresztény Egyetemről Dr. Szilágyi Ferenc docens vett részt személyesen a tudományos seregszemlén, aki a társzerzőivel elvégzett kutatásában (Dr. Fogarasi József, Dr. Podruzsik Szilárd) arra hívta fel a figyelmet, hogy az egymással határos országok munkaerőpiaci sarokszámai gyakran mutatnak jelentős eltérést. Az Eurázsiai térségben például az ENSZ adatokon alapuló elemzésük szerint a határtárségek 75%-ban jellemző számottevő eltérés a határ két oldalának a munkaerőpiaci állapotában.

Ez alapján a román-magyar határon jelentkező jelentős munkaerőpiaci eltérés nem tekinthető szokatlannak. Az más kérdés, hogy ezek az kontrasztos eltérések nem feltétlenül mutathatók ki ténylegesen egy nagyobb felbontású vizsgálat esetén. Az észak-nyugat romániai megyék esettanulmánya például határozottan egy átmeneti övezet létezését mutatja, tehát a kutatásban vizsgált térség a romániai átlagnál intenzívebb munkaerőpiac képét mutatja. A kutatók ennek okait vizsgálják és arra a következtetésre jutnak, hogy a periférikus elhelyezkedésű térség, ami a gazdasági értelemben inkább félperiféria jelleggel bír, a kapufunkciók által tudta mobilizálni a munkaerőpiacát és az országosnál intenzívebb mutatókkal sikerült ezáltal dinamizálnia a térséget. A kapufunkció jelenléte statisztikai módszerekkel is kimutatható a térségben.

A konferenciára történő jelentkezést és kiutazást a Kutatási Programok Intézete (KPI) támogatta.

forrás: gtk.partium.ro