Sajtóközlemények

2015. 01. 19.

KéPKEret Rockenbauer Zoltánnal!

Rockenbauer Zoltán etnológus, művészettörténész, volt kulturális miniszter lesz a KéPKEret sorozat következő vendége! Kepkeret Rockenbauer plakat

A PKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi tanszékének szervezésében zajló irodalmi, művészeti beszélgetéssorozat keretében Boka László irodalomtörténész, egyetemi docens, az estek házigazdája ezúttal egy vetítéssel színesített előadásra is felkérte Rockenbauer Zoltánt, akivel új könyve – Apacs művészet – Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók (1900-1919) – kapcsán beszélgetnek, mely a közelmúltban jelent meg a Noran Libro kiadónál. A beszélgetés időpontja 2015. február 26. csütörtök 18.00 óra, helyszíne a Rockenbauer kepPKE Bartók terme (főépület, I. emelet). apacsmuveszet borito

Az est a kötet kapcsán a 20. század nyitányának összművészeti aspektusait, a századelő irodalmi, képzőművészeti, zenei újdonságait, harcait és összefonódásait vizsgálja, nem csekély nagyváradi vonatkozást is kiemelve. A belépés az NKA támogatásnak köszönhetően díjtalan. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az eseményről az érdeklődők további információkat kaphatnak a partium.ro oldalon. KéPKEret - kiemelve a lényeg!

 

 


2014. 12. 08.

Kettesnyelvünk könyvbemutató

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi tanszékének szervezésében 2014. december 18-án 18 órától kerül sor Balázs Géza – Minya Károly Kettesnyelvünk című könyvének bemutatójára és az ezt követő adventi beszélgetésre.

A szerzők magyarországi (ELTE, Nyíregyházi Főiskola) neves nyelvészek, akik nevéhez fűződik a Tetten ért szavak c. rádióműsor (Balázs Géza), a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport létrehozása, A Magyar Nyelv Múzeuma, valamint Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének  megalapítása. Az esemény helyszíne az egyetem Bartók terme (Primăriei utca 27.).

A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Az esemény plakátja megtekinthető ITT 


2014. 12. 02.

2014. december 6-án, szombaton 16 órától a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében Sound Art Workshopra kerül sor Jónás Vera közreműködésével.Szervezők: a PKE Zeneművészeti Tanszéke és a Janus Pannonius Szakkollégium.

plakat jonas vera

Az esemény programja:

- 16.00-17.40 Ismerkedés Jónás Vera hangzó világával: a dalszerzés zenei, tartalmi üzenete
- 18.00-19.40 A technika és az üzenet viszonya: betekintés a live-elektronikába, improvizációs készségek, interaktív hangjátékok, videóklipp-készítés stb.


2014. 11. 27.

Filozófiai est dr. Boros Gáborral

2014. december 3-án, szerdán 18 órától a Partiumi Keresztény Egyetem Filozófia- és kultúratudományi tanszéke által szervezett  FILOZÓFIAI ESTÉK keretében hármas könyvbemutatóra kerül sor a Moszkva Kávézóban dr. BOROS GÁBOR (ELTE, Budapest) műveiből. A könyvek, amelyek bemutatásra kerülnek: Szeretet és gyűlölet, undor és gőg. Érzelemfilozófia a realista fenomenológiában. Szenvedély, szerelem, narrációk. Filozófiai és pszichológiai tanulmányok. A szeretet/szerelem filozófiája. Szisztematikus-történeti tanulmányok. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!


2014. 11. 11.

Kálvini vonások a magyarok lelki arcán: nemzetközi konferencia

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Partiumi Keresztény Egyetem és a hollandiai Juhász István Alapítvány “Kálvini vonások a magyarok lelki arcán” címmel nagyszabású tudományos konferenciát szervez 2014. november 20-22-én Nagyváradon.

A jövő héten sorra kerülő nemzetközi konferencia célja a Kálvin-emlékévek méltó bezárása, hiszen Kálvin János születésének 500-ik évfordulója alkalmával korábban már két konferenciára és több kiállításra is sor került egyházi és civil szervezetek  támogatásával.

 Az esemény egy megemlékezés-sorozat része, amely a szakmai előadások mellett több kulturális programot is magába foglal. Csütörtökön, november 20-án 12 órától az ünnepélyes megnyitót követően bemutatásra kerül Huszár Pál: Kálvin János élete, teológusi, reformátori és egyházszervezői munkássága (1509-1564) c. könyve, amelyet Baksa Zsolt nagymuzsalyi református lelkipásztor ismertet majd a nagyközönséggel. Ezt követően 15 órától nyitja meg kapuit a Kálvin-vándorkiállítás Nt. Szegedi László generális direktor vezetésével. A szakmai program 16 órától veszi kezdetét a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében, ahol a résztvevők több neves magyarországi és kolozsvári vendég előadását hallgathatják meg. 18 óra 10 perctől hangversenyre kerül sor, majd ezt követi a konferencia kiemelt meghívottjának, a göttingeni Éberhard Busch professzornak az előadása.

Pénteken szekció előadások hangzanak majd el párhuzamosan több helyszínen. Ezt követően újabb könyvbemutatóra kerül sor 15 órától. A Genfi Káté. Kolozsvár, 1695 c. Dr. Hermán M. János és Szomor Attila által szerkesztett kötetet bemutatja dr. Ősz Előd Sándor egyháztörténész. Közreműködik a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet vegyeskara.

A délután további részében számos neves külföldi és hazai előadó munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők a szekció előadások keretében, majd az estét áhitat zárja.

A konferencia utolsó napján, szombaton a reggel sorra kerülő vendégelőadások után 12.30-tól Kálvin bronzplakett avatásra kerül sor a Partiumi Keresztény Egyetem pantheonjában, amely Deák Árpád képzőművész alkotása. Beszédet mond ft. Tőkés László Eu parlamenti képviselő. Fellép a Csillagocska Néptáncegyüttes és a Zenekar Márkus Zoltán vezetésével. A Kálvin plakettet leleplezi dr. Eberhard Busch és dr. Gaál Botond. 15 órától a vendégek kulturális városnézésen vesznek majd részt Nagyváradon Lakatos Attila művészettörténész, a Partium Kiadó igazgatójának vezetésével, az estet pedig a Csillagocskák zárják.

Nem csak a konferencia résztvevői érkeznek majd különböző országokból, de a szervezőbizottság is nemzetközi tagokból áll: Dr. Hermán M. János, Zwolle, Hollandia; Dr.Lévai Attila, Komárom, Szlovákia; Dr.Kovács Ábrahám, Debrecen, Magyarország; Dr.Pálfi József, Nagyvárad, Románia.

A konferenciát a romániai Országos Lelkésztovábbképző Tanács akkrediákta. A szervezők minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak az eseményre, amelynek részletes programja megtekinthető a www.partium.ro oldalon.

Az esemény plakátja 


2014. 11. 03.

Magyarságtudományi előadás a Partiumi Keresztény Egyetemen

A 2014. évi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Prof. dr. Süli-Zakar István, DSc, professor emeritus, az MTA doktora A magyar nép kulturális, nyelvi, és vérrokonsága címmel tart előadást a PKE Modern Nyelvek Tanszékének szervezésében. 
Az előadás időpontja: 2014. november 6., csütörtök, 10:00 óra. Az előadás helyszíne: Partiumi Keresztény Egyetem, Bolyai terem. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.


2014. 10. 24.

Filozófiai est dr. Ullmann Tamással

2014. október 27-28-án az Erasmus program keretében a Partiumi Keresztény Egyetem Filozófia- és Kultúratudományi Tanszékének vendégelőadója lesz dr. Ullmann Tamás egyetemi docens, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója. A filozófia mint terápia c. előadására 2014. október 27-én, hétfőn 18 órától kerül sor a FILOZÓFIAI ESTÉK keretében a Moszkva kávéházban. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.


2014. 10. 22.

Nyelvmentor

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi tanszékének és Tanárképző Intézetének közös szervezésében indul a Nyelvmentor c. projekt, mely kétfázisú rendezvénysorozat: a program első fázisában neves romániai és magyarországi nyelvészek, nyelvészettel foglalkozó kutatók tartanak egy-egy előadást főként az egyetemi hallgatóságnak, de mellettük minden érdeklődőnek. 

A meghívott előadók kiválasztásakor két szempontot érvényesítettünk: egyrészt szándékunk hosszútávon összefogni a Romániában létező magyar nyelvű egyetemi oktatás nyelvészettel foglalkozó szakembereit (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Bukaresti Tudományegyetem, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Partiumi Keresztény Egyetem), másrészt magyarországi kutatókat is megszólítani (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Károli Gáspár Református Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem stb.).

A második fázisban egyetemünk hallgatói és oktatói közül néhányan bejárják a Bánság és a Partium nagyobb középiskoláit (Arad, Nagyvárad, Szatmár, Temesvár stb.) egy-egy olyan iskolai órát imitáló aktivitással, ahol a magyar nyelv helyzetével kapcsolatosan és az előadóktól megszerzett tudás alapján tevékenységeket tartanak, olyan témákat érintve, mint a chatnyelv, chat-szótár, szótárhasználat, névadási szokások változása, nyelvi tájkép stb.

Nyelvmentor programunk régióközi szempontból hiánypótló szerepet vállal: különböző intézményeket fog össze, míg a középiskolák irányába felhívja a figyelmet a nyelvtantanulás hasznosságára, izgalmára, főként, mivel évek óta a romániai oktatásban nem létezik már nyelvtantanítás a középiskolák osztályaiban.  

A rendezvénysorozatot a Start-Tanácsadó és Továbbképző Irodával együtt vezetjük (BCF-START), mivel a közoktatásban szervezett képzéseik, rendezvényeik révén közösen eredményesebben valósíthatjuk meg programunkat.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Program (első fázis):

dr. Veszelszki Ágnes (ELTE), téma: Netnyelvészeti (alap)ismeretek - okt. 17.

dr. Tódor Erika (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem), téma: nyelvi tájkép (különös tekintettek az oktatásra), okt. 23.

dr. Fóris Ágota (Károli Gáspár Református Egyetem): téma: szótárhasználat, szaknyelvek, dec. 5.

dr. Zsigmond Győző (Bukaresti Tudományegyetem): téma: ragadványnevek, helységnevek, nov. 21.

Kövecses Zoltán (ELTE), téma: A metafora világa – a világ metaforája, jan. 9.

Második fázis: Nyelvtanvándor (iskolajárás) október 25 – február 15.


2014. 10. 20.

Őszi könyvvásár a Partiumi Keresztény Egyetemen

Október 27-29. között ismét Nagyváradra jön a magyarországi Quintus Antikvárium. Jó szokásukhoz híven, bőséges és színvonalas könyvválasztékkal várják az érdeklődőket, továbbra is a megszokott helyen, a Partiumi Keresztény Egyetem előcsarnokában.Quintus

A könyvbarátokat hétfő, kedd és szerdai napokon reggel 7-től este 10 óráig várják a szervezők az ország területéről összegyűjtött nívós könyvanyaggal. Amit hoznak, az olvasótábor majd minden szegmensét érinti: irodalom, történelem, filozófia, pszichológia, zene, építészet, festészet, esztétika,filmművészet, színházművészet, művészettörténeten keresztül a vallás és ezotérián át, a különböző praktikus dolgokig, úgy mint a konyhaművészet, kertészet, egészséges életmód, de van itt gazdasági könyv, marketing, grafológia, viselkedéskultúra,jóga, gyerekkönyv, nyelvkönyv,és leszállított áru könyvek is. Az árak mérsékeltek, a hangulat a hely szelleméhez illő, ahol mindenkit szeretettel várnak.


2014. 10. 20.

Megemlékezés október 23-a alkalmából

A Partiumi Keresztény Egyetem és a Pro Universitate Partium Alapítvány közös megemlékezésre hívja és várja a nagyváradi polgárokat október 23-án, déli 12 órára, a Partiumi Keresztény Egyetem belső udvarára.


2014. 10. 16.

Újra KéPKEret, ezúttal Kiss Judit Ágnessel!

A KéPKEret a PKE Magyar Nyelv és Irodalomtudományi tanszékének szervezésében zajló irodalmi, művészeti beszélgetéssorozat, mely kortárs szerzőket és alkotókat mutat be az egyetemi hallgatóságnak, de természetesen nyitott minden érdeklődőnek. Kiss Judit Agnes1

A beszélgetéseket Boka László irodalomtörténész, egyetemi docens vezeti, meghívottjai, beszélgetőtársai elismert erdélyi és magyarországi alkotók (írók, költők, esszéisták, irodalmárok, színházi vagy filmes szakemberek), akik eddigi életútjukról és legújabb műveikről beszélgetnek, felolvasásokkal színesítve a pódiumbeszélgetéseket.
                                                                                                        Kiss Judit Ágnes. Fotó: Haraszti Ági            A sorozat legújabb beszélgetésének időpontja: 2014. október 24, péntek 14.30 óra, helyszíne a PKE Bartók terme. Vendég: Kiss Judit Ágnes, József Attila-díjas költő, író.

A belépés díjtalan. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

KéPKEret - kiemelve a lényeg!

Képkeret 2014 oktober plakat


2014. 09. 25.

Tanévnyitó ünnepség a Partiumi Keresztény Egyetemen

A Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó ünnepségére 2014. október 2-án, csütörtökön 11 órától kerül sor a Nagyváradi Szigligeti Színházban.


2014. 09. 11.

Ady Endre, Juhász Gyula és József Attila A Holnap városában
Költők és koruk konferencia VI.

2014. szeptember 18-20-án a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen kerül sor az Ady Endre, Juhász Gyula és József Attila a Holnap városában – Költők és koruk konferencia VI. elnevezésű rendezvényre, melynek szervezői a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéke, valamint a József Attila Társaság.

A konferencia kezdeményezője, a József Attila Társaság évi rendszerességgel szervez olyan konferenciákat, melyek középpontjában József Attila, illetve a költő nevével összekapcsolható irodalmi élet képviselői állnak. A társaság törekvése, hogy fiatal kutatókat, doktoriskolai hallgatókat vonjon be a konferencia légkörébe, akik akár előadóként, akár közönségként részt vegyenek a rendezvényen.

A nagyváradi helyszín nemcsak azért különösen értékes, mert ez volt Ady Endre újságírói és költői indulásának talán legfontosabb helyszíne és Juhász Gyula pályájának is az egyik legsikeresebb állomása, hanem azért is, mert a huszadik század elején ez a város volt a magyar élet modernizálódásának egyik legmeggyőzőbb példája, valamint A Holnap antológiakötet megjelenésének színtere. Az itt történtek nemcsak a húszas évek első felének fiatal József Attilájára voltak hatással, hanem a magyarság értékes örökségét jelentik mind a mai napig, országhatárokon innen és túl.

A konferencia megnyitójára szeptember 18-án, csütörtökön 15.00 órától kerül sor a PKE Bartók termében, amelyet a nagyváradi József Attila-szobor megkoszorúzása követ.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!


2014. 09. 09.

6. Nemzetközi Germanisztikai Konferencia a Partiumi Keresztény Egyetemen

A Partiumi Keresztény Egyetem Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéke idén hatodik alkalommal Nemzetközi Germanisztikai Konferenciát szervez Umwandlungen und Interferenzen („Átalakulások és interferenciák”) címmel.

A 2014. szeptember 18–19. között megrendezésre kerülő konferencia célja egy nívós nemzetközi szakmai fórum megteremtése a partiumi régióban, amely anyaországi és határon túli germanisták számára egyaránt lehetőséget biztosít a tudományos eszmecserére, egymás kutatási eredményeinek megismerésére és nem utolsó sorban a határokon átívelő szakmai kapcsolatok elmélyítésére.

Az idei konferencia 60 előadója 9 országból (Magyarországról, Romániából, Bosznia-Hercegovinából, Észt­ország­ból, Lengyelországból, Németországból, Örményországból, Szlovákiából, valamint Törökországból) érkezik. A konferencia két fő szekcióban zajlik: az irodalomtudományi szekció központi témája a háborúra való emlékezés, a háború témakörének feldolgozása az irodalomban. A téma időszerűségét nem utolsó sorban az első világháború kitörésének századik évfordulója adja. A nyelvtudományi szekció keretében kontrasztív nyelvészettel, kontaktusnyelvészettel, fordítástudománnyal és a német mint idegen nyelv oktatásával kapcsolatos kutatások kerülnek megvitatásra.

A konferencia megnyitóján Dr. János Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, Dr. Carmen Elisabeth Puchianu, a Romániai Germanisták Társaságának ügyvezető elnöke és Dr. Bánffi-Benedek Andrea, a Partiumi Keresztény Egyetem Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének vezetője köszönti a résztvevőket.

A lektorált konferencia-előadások a PKE Német Tanszéke tudományos sorozatában látnak napvilágot, amely a németországi Peter Lang Kiadó gondozásában jelenik meg.


2014. 09. 09.

Őszi felvételi a Partiumi Keresztény Egyetemen

Az őszi felvételi időszakban szeptember 8. és 17. között várják az alapszakokon fennmaradt helyekre jelentkező diákokat a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen.
A mesterképzésekre szeptember 8. és 19. között lehet beiratkozni.

oszi felveteli1

Az alapképzések esetében a felvételi vizsgákra szeptember 18-20. között kerül sor, míg a mesterképzésekre szeptember 20-án vizsgáznak majd a beiratkozók.

Filozófia szakon még 9 tandíjmentes és 15 tandíjas helyre lehet jelentkezni, Szociális munka szakon 8 és 16, Szociológián pedig 15 és 19 tandíjmentes illetve tandíjas hely maradt szabadon a nyári felvételi után.  Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakon 13 tandíjas helyre lehet iratkozni.

A nyelv és irodalom szakok esetében Német nyelv és irodalom szakon és a Német-magyar szakpáron még 7 tandíjmentes, és 24 tandíjköteles hely szabad.

Magyar nyelv és irodalom, és az ezzel párosított Angol nyelv és irodalom, valamint Román nyelv és irodalom szakon még 6 ingyenes és 26 tandíjas helyre várják az iratkozókat, míg az Angol nyelv és irodalom és a szakpárként választható Román nyelv és irodalom vagy Német nyelv és irodalom szakon ingyenes hely már nincs, viszont 21 tandíjas hely még szabad. Fontos tudnivaló, hogy a már említett szakpárosítások helyeinek száma megosztott, viszont szakpárt választani nem kötelező, az angol, német és magyar szakok önállóan is elvégezhetőek.oszi felveteli2

A Közgazdaságtudományi Karon is maradtak még szabad helyek: Menedzsment szakon még 2 ingyenes és 45 tandíjas helyre lehet jelentkezni, Turisztikán 7 ingyenes és 45 tandíjas, Bank és pénzügyeken pedig 24 tandíjas hely is elérhető.

Zenepedagógián 3 tandíjmentes és 15 tandíjas, míg Képzőművészeten 7 tandíjas helyre lehet felvételizni.

A mesterképzések esetében a Kortárs politikai filozófia képzés még 29 tandíjas helyre várja a jelentkezőket, míg a Filozófia és művészet a nyilvános térben 4 tandíjmentes és 23 tandíjas helyet kínál. A Többnyelvűség és multikulturalitás mesterszakon még 7, míg az Európai szociálpolitikák esetében 15 hely szabad, melyek mindkét esetben tandíjkötelesek. A Vállalkozások fejlesztésének menedzsmentje mesterképzés még 1 tandíjmentes és 12 tandíjas helyet kínál, míg a Vallástudományok mesterképzésben 3 ingyenes és 23 tandíjas hely szabad.

A Művészeti Kar keretein belül működő Vizuális kommunikáció mesterszakon 1 tandíjmentes és 18 tandíjas hely szabad, míg a Zeneművészet az audiovizuális kultúrában mesterképzésben még 5 tandíjmentes és 21 tandíjas helyre lehet felvételizni.

A beiratkozókat naponta 9-15 óra között várják, szombaton, szeptember 13-án pedig 9-13 között. További információk a www.partium.ro weboldalon.


2014. 09. 03.

Argumentor

Szeptember 4. és 6. között kerül megszervezésre Nagyváradon az Argumentor angol nyelvű nemzetközi konferencia, a Partiumi Keresztény Egyetemen. Az esemény társszervezői a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, illetve a Debreceni Egyetem.

A konferencia logisztikáját a Lectio Kulturális Egyesület biztosítja. A   tudományos rendezvény tematikája a Facebook közösségi hálózat tíz éves fennállása köré szerveződik – Ten Years of Facebook. The Third Argumentor Conference: szociológiai, politikai, filozófiai, logikai és médiakutatási előadások hangzanak majd el.  A konferencia támogatói a Bihar Megyei Tanács mellett működő Vidékfejlesztési és Pályázatkezelési Igazgatóság, a Partiumi Keresztény Egyetem Filozófiai és Kultúratudományi Tanszéke, illetve a csíkszeredai Sapientia Egyetem Társadalomtudományi Tanszéke.

A résztvevők nyolc országból érkeznek: algír, brit, görög, holland, lengyel, magyar, maláji, illetve román előadók mutatkoznak be. Részletes tájékoztatót a rendezvény blogján talál az érdeklődő: www.argumentor.wordpress.com.  


2014.08.01

Könyvadomány a PKE számára

Mintegy 8000 könyvből álló könyvadomány érkezett tegnap a Partiumi Keresztény Egyetem könyvtárába, melyet a Miskolci Városi Könyvtár adományozott a PKE-nek és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek. A szépirodalmi könyvek mellett az adomány minden szakterületet lefed: a gazdasági könyvektől kezdve a pszichológiai, történelemi, filozófiai, szociológiai, vagy képzőművészeti könyvekig. Ezen felül az adomány egy teljes zenei könyvtár állományát is tartalmazza, valamint számos, a képzőművészet szak számára értékes albumot.

konyvadomany

A könyveket a decemberben átalakuló, korábban hét könyvtárat magában foglaló Miskolci Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Tircsné Dr. Propper Valéria adományozta a két egyetemnek. A PKE és a Sapientia könyvtárigazgatóinak már ekkor lehetőségük nyílt kiválasztani mindazokat a könyveket, amelyekkel az egyetemi könyvtárat gazdagítják majd.

A Partiumi Keresztény Egyetemnek jelenleg mintegy 37 ezer kötetből álló könyvállománya van, melyek az adományokkal kiegészülve a jövő évben elkészülő új egyetemi épületben kapnak majd helyet.


2014.06.26

Hangtechnika tábor Csíkszeredában!

A Partiumi Keresztény Egyetem Zeneművészeti Tanszéke (Nagyvárad) és a Kékmadár Hangstúdió (Budapest) intenzív hangtechnikai képzést szervez Csíkszeredában a „Nagy István” Művészeti Líceumban 2014. július 14-18. között. Információk és jelentkezés: pkehangstudio@yahoo.ro, 0744981917. A helyek száma korlátozott!


2014.06.25

Ujvárossy László professzor kitüntetése

Ujvárossy László képzőművész, a Partiumi Keresztény Egyetem professzora a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesül.
A díjat Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa a Szent László Napok keretében megszervezett Alkalmazott víziók című jubileumi kiállítás megnyitójának keretén belül adja át a művésznek. Az eseményre 2014.június 26-án 17 órától kerül sor a Moszkva Kávézónak is helyt adó Sonnenfeld-palotában (Moscovei u. 8 sz.).


2014.06.18

gerillas plakat v2

Tisztítsuk meg Szent László városát!

            A Szent László Napok – Nagyváradi Magyar Napok szervezői takarítási akciót szerveznek Nagyváradon. Szeretnék, ha Nagyvárad megtisztulva várná az itt élő magyarság közös ünnepét, a Szent László Napokat.

            Mindenkit várnak, aki tenni szeretne azért, hogy Nagyvárad élhetőbb, tisztább város legyen. A Partiumi Keresztény Egyetem önkéntesei virágokat fognak ültetni, egy másik csoport a Rulikowski-temetőben és a volt Olaszi-temetőben gondozzák majd elődeink elhanyagolt sírjait. Egy harmadik csoport pedig a Pece és a Körös partján fog szemetet szedni. 

            Gyülekező június 21-én, szombaton 9.30 órától a Szent László téren, a nagyváradi országzászló egykori helyén (a Fekete-Sas palota térre néző bejáratánál). Az önkéntes csoportok innen indulnak a város különböző részeire.

            A szervezők a takarításhoz szükséges kellékeket biztosítják. 


2014.06.17

Manipuláció Fehéren – Feketén

A kolozsvári Prisma Egyesület a helyi szervező Partiumi Keresztény Egyetem Karrier és Alumni Irodájával közösen ingyenes képzést hirdet június 18-án, szerda délután 15:00 órai kezdettel, Nagyváradon „Manipuláció Fehéren – Feketén” címmel.

Kevesen vannak azok, akik nem arra törekszenek, hogy minden áron elérjék céljaikat, érvényesítsék érdekeiket. Ennek ellenére az emberek többsége a manipulációt mégis elítélendőnek tartja. Olyan alattomos dolognak, amit csak a rossz, erkölcstelen emberek csinálnak.

De valóban az? Vagy „tegye fel” a kezét az aki az elmúlt héten nem akarta volna legalább egyszer a saját igazát foggal-körömmel megvédeni és „meggyőzni” a beszélgető partnerét a saját igazáról...

A képzésen megtudhatod, hogy:

• miért megkerülhetetlen eszköz a manipuláció a mindennapokban

• hogyan ismerd fel, ha Téged akarnak manipulálni

• hogyan ismerd fel, ha Te manipulálsz éppen

• hogyan légy etikus manipulátor

Soha ne feledd: vagy Téged manipulálnak, vagy Te manipulálsz. Így vagy úgy, de megtörténik! Csakis rajtad áll, hogy ezt a tudást mire használod.

A képzés vezetője: Filer Lóránd tréner. Időtartama: 3 óra 12 perc. Ajánljuk azoknak, akik: emberekkel dolgoznak vagy foglalkoztatja őket a manipuláció témája, működése, mibenléte.


2014.05.30

Tanévzáró ünnepség

A Partiumi Keresztény Egyetem tanévzáró ünnepségére június 7-én, szombaton 11 órától kerül sor a nagyvárad-újvárosi református templomban.


2014.05.20

Dr. Kányádi András vendégelőadásai

Posztmodern regényformák címmel dr. Kányádi András ((INALCO, Párizs) tart vendégelőadásokat a Partiumi Keresztény Egyetemen a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék valamint a Janus Pannonius Szakkollégium meghívásából.

Az előadások témája és időpontja:

Italo Calvino és a tarokk – PKE, Bartók terem, 2014. máj. 22., 16 óra

Julio Cortázar és a kaleidoszkóp – PKE, E14-es terem, 2014. máj. 23., 10 óra

Milorad Pavić és a szótárregény – PKE, E14-es terem, 2014. máj. 23., 12 óra

A szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!


2014.05.16

Meghívó filozófiai estre

            A PKE Filozófia- és Kultúratudományi Tanszékének szervezésében újabb filozófiai estre kerül sor május 20-án, délután 6 órától a Moszkva Kávéházban. Az est meghívott előadója, immáron másodízben, dr. Boross Gábor filozófus, az ELTE oktatója.

Előadásáról, melynek címe Anti Bataille, így vall a szerző:

George Bataille családneve, a bataille franciául annyit tesz, mint „csata, harc, ütközet”, így aztán az Anti-Bataille cím olyasmit jelent, mint bataille contre (la) b/Bataille, harc a harc/Bataille ellen. Ugyanakkor Bataille Erotizmus című könyve bizonyos értelemben harc az európai filozófiai gondolkodás jelentős része ellen, vagyis mikor „harcot hirdetek” e harc ellen, akár az is lehetne célom, hogy a megtámadott felet visszasegítsem jogaiba. Valójában azonban nem ezt szeretném tenni, sőt azt a bizonyos értelemben az Erotizmussal diametrálisan szembenálló pozíciót sem szeretném igazán elfoglalni, amelyet Marion foglal el Az erotikus fenomén című munkájában. A legkevésbé sem gondolom, hogy minden rendben van az európai filozófiai gondolkodással, s ennek egyik legérdekesebb jelzése, hogy kikerekedhetett belőle e két, egymást/egymásnak opponáló nézőpont. A címem első fele persze, mint ismeretes, maga is utalás a hagyomány egy összetevőjére, azokra az „ütközésekre”, amelyek „Nagy” Frigyes Antimachiavellijében, Lessing Anti-Goeze című írásában, illetve – az idősebbek emlékezetében még elevenen élő – Anti-Dühring című opuszban öltött irodalmi formát. Bárhogyan is, a Bataille által képviselt szakadásos, törésvonalaktól szabdalt létfelfogással szemben az emberi létezés alapvető kontinuitása mellett állok majd ki abban az előadásban, amely bizonyos mértékig lezáró ellenpontja lesz a tavalyi, az „együtt-ivásról”, „együtt-létről” szóló előadásomnak.

Az eseményre a szervezők mindenkit szeretettel várnak!


2014.05.07

Tudományos diákköri konferencia a Partiumi Keresztény Egyetemen

Május 9–10-én 17. alkalommal kerül sor a PKE szervezésében a Partiumi Tudományos Diákköri Konferenciára (PTDK).plakát v4

A PTDK célja a Kárpát-medencében élő egyetemi hallgatók tudományos kutatási tevékenységének támogatása és fellendítése, a tantervi képzésnél magasabb szintű, tudományos igényű tevékenység ösztönzése. A konferencia lehetőséget biztosít arra, hogy a tudományos tevékenységet művelő hallgatók bemutassák, ismertessék eddig elért eredményeiket.

A Partiumi Tudományos Diákköri Konferenciára Románia vagy más ország állami- vagy magánegyetemein, főiskoláin alap- vagy magiszteri képzésben részt vevő bármely hallgató jelentkezhetett magyar vagy idegen nyelvű dolgozattal.

Idén tíz szakosztályban összesen 84 diák fogja bemutatni munkáit. A jelentkezők nagy része a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatója, de vannak jelentkezők Magyarországról is. Az esemény megnyitójára május 9-én, pénteken reggel 10 órától kerül sor az egyetem dísztermében. Ennek során a PKE zene szakos hallgatóinak műsorát hallgathatja meg a közönség, majd Dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) alelnöke, a PTDK díszmeghívottja tart plenáris előadást Tudományos diákkörök. Miért is hungarikum? címmel.

Ezt követően külön szakosztályok keretében kerül sor a diákköri konferenciára benevezett dolgozatok bemutatására.


2014.05.06

Alkalmazott víziók

A nagyváradi PKE hallgatóinak munkái a kolozsvári Tranzit Házban

2014. május 8-14. között a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és a kolozsvári Tranzit Alapítvány közös szervezésében kerül sor a PKE Képzőművészet Tanszékének jubiláló kiállítására, amely tavaly debutált a budapesti Magyar Alkotóművészek Házában.applied visions afis

A hallgatók munkáiból nyílt kiállítás célja, hogy megmutassa a világnak a Nagyváradon immár 10-dik éve folyó képzőművészeti oktatás eredményét, színvonalát, ezzel is reflektálva arra a nem elhanyagolandó tényre, hogy Erdélyben magas szintű, magyar nyelvű képzőművészeti oktatás folyik. A PKE Képzőművészet szakán főleg alkalmazott művészeti feladatköröket érintenek, tágan értelmezve azokat, megvalósításra használva a kortárs vizuális kommunikációban fellelhető összes eszközt.

 A kiállítás az "Alkalmazott víziók" koncepció köré épül, egyféle pragmatikus jövőkép az erdélyi huszonévesektől. A kiválasztott munkák között találhatunk grafikákat, digitális nyomatokat, installációkat és videó projekciókat is. Az alkotások tematika szerint kerültek csoportosításra. Az érintett területek között megtalálható a szociális témakör (többek között a magyar árvíz- és a devecseri katasztrófák is terítékre kerülnek), a digitális (fotómanipuláció) kategória, a mesteri képzésben résztvevő diákok munkáiból készült plakátok, de lesz könyvgrafika és csomagolástervezés rész is, illetve az erdélyi termékek megismertetésére készült kampányok (óriás plakát, film) is bemutatkoznak. Külön kategóriát szántak az elmúlt 5 év alatt a Szentendrei Grafikai Műhelyben készült grafikáknak, szitanyomatoknak és szentendrei Pap-szigeti alkotótáborban készült munkáknak.

A kiállítás Budapest után Erdélyt is bejárta, hiszen Kolozsvár immár a negyedik helyszín Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely és Székelyudvarhely után.

A kiállítás megnyitójára május 8-án, 18 órakor kerül sor a kolozsvári Tranzit Házban (Malom/Bariţiu utca 16.), ezt követően a tárlat május 14-ig lesz megtekinthető naponta 12 és 18 óra között.

Elérhetőségek: - Magyari Noémi (Tranzit Alapítvány) 0737-520-854             
                           - Kovács Zoltán (Partiumi Keresztény Egyetem) 0735-281-858

Alkalmazott viziok 2


2014.04.06

Partiumi Egyetemi Napok

A Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete április 7-11. között immár ötödik alkalommal szervezi meg a Partiumi Egyetemi Napok(PEN) elnevezésű rendezvényt. A PEN a korábban különböző időpontokban megtartott szaknapok összevonásával született, célja pedig, hogy az egyetem szakjai saját napjuk keretén belül mutatkozhassanak be a hét során nem csak az egyetemi közösségnek, de az egyetem falain kívülről érkező érdeklődőnek is. A színes programválaszték előadásokat, interaktív foglalkozásokat, vetélkedőket, kiállítást és táncházat is magában foglal, esténként a napot zenés-táncos mulatság zárja.Az esemény teljes programja megtekinthető awww.partium.ro oldalon.A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

pen kep


2014.04.03

Nyílt Nap a Partiumi Keresztény Egyetemen

Április 8-án, kedden kerül megrendezésre a Partiumi Keresztény Egyetem Nyílt Napja.

Az interaktív foglalkozások és előadások mellett az egyetem udvarán egész nap információs standok várják a középiskolás diákokat, akik közvetlenül egyetemi tanároktól és hallgatóktól szerezhetnek bővebb információt az egyes szakokról és képzési lehetőségekről, cserediák programokról. A napot 15 órától stand-up comedy zárja, az egyetem dísztermében. Az eseményre minden középiskolást és érdeklődőt szeretettel várunk.További információk és részletes program a www.partium.ro weboldalon.


2014.04.02

Különleges könyvbemutató

barabassy2Különleges könyvbemutatóra invitálja az érdeklődőket a Partiumi Keresztény Egyetem és a Partium Kiadó. Barabássy Sándor, Egy reneszánsz mecénás főúr a 15–16. századi Erdélyben. Barlabássy Lénárd erdélyi alvajda, székely alispán kora és tevékenysége a dokumentumok tükrében (Méry Kiadó, Budapest) című könyve Erdély egyik legjelentősebb, méltatlanul kevéssé ismert reneszánsz kori főurának állít emléket. A Mátyás király és az erdélyi vajdák gyulafehérvári udvaraiban humanista műveltséget szerzett Barlabássy Lénárd két király (II. Ulászló és II. Lajos) és két erdélyi vajda alatt, negyed századon át töltötte be Erdély második legfontosabb közhivatalát. A tartomány első, tudatos humanista mecénásaként neve olyan jelentős középkori építészeti emlékekhez kapcsolódik, mint a gyulafehérvári székesegyház Lázói-kápolnája, a híres székelydályai református templom vagy a nemrég újjáépített héderfájai kora reneszánsz kúria. A remek nyomdai kivitelű kötetet, vetített képes előadás keretében a szerző mutatja be április 4-én, pénteken 18 órától a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében.


2014.04.02

Prof. dr. Balázs Géza előadása

Balazs Geza

A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének szervezésében prof. dr. Balázs Géza nyelvész (ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet Mai Magyar Nyelvi Tanszék) tart előadást 2014. április 10-én 18 órától a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók teremében. Előadásának címe: A magyar nyelv a 21. századbanA szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

 

 

 

 

 


2014.03.21

Dr. Pálinkás József előadása

A Partiumi Keresztény Egyetem Fényes Elek Szakkollégiuma ezúton szeretné meghívni Önöket a szakkollégium legközelebbi eseményére, Dr. Pálinkás József, atomfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia Elnökének előadására, amelyre 2014. március 28-án, pénteken délután 16:30-kor kerül sor a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A nyilvános beszélgetésen a magyar tudomány helyzete, a tudomány társadalmi haszna, valamint MTA elnöki eredményeinek értékelése lesznek a fő témák. A belépés értelemszerűen díjtalan és a nagyközönség számára nyitott. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.


2014.03.13

Újabb filozófiai est

A Partiumi Keresztény Egyetem Filozófia és Kultúratudományi Tanszékének szervezésében újabb filozófiai estre kerül sor március 20-án du. 18 órától a Silent kávézóban (Moszkva u.8 sz.).
               Az alkalom meghívott előadója dr. Muscă Vasile, egyetemi professzor, a Kolozsvári Babeş - Bolyai Egyetem Filozófia és Történelem Tanszékének tanára, aki a „Világválság” – egy filozófiai és egy teológiai probléma címmel tart előadást.


2014.03.10

Könyvbemutató: Angi István "A harmónia marad"

A Partiumi Keresztény Egyetem Zeneművészeti Tanszéke és a Partium Kiadó tisztelettel meghívja Önöket Angi István professzor, A harmónia marad című könyvének bemutatójára, melyre március 12-én szerdán, 18 órától kerül sor a PKE Bartók teremében.

angi istvan plakat

A szerző az erdélyi magyar zeneesztétikai irodalom meghatározó alakja, a kolozsvári Zeneakadémia díszdoktora és egykori oktatója, a Partiumi Keresztény Egyetem és a kolozsvári Babeș Bolyai Egyetem tanára. A zsoltárok és a historikus egyházi ének esztétikájáról írt nagyszabású tanulmányának kiadásával a PKE és a Partium Kiadó a nemrég 80. születésnapját ünneplő szerző előtt szeretne tisztelegni. Az eseményen Angi Istvánnal dr. Fodor Attila és dr. Csákány Csilla beszélget. Közreműködik a Partiumi Énekkar, valamint a Partiumi Énekkar Öregdiák Kórusa. Vezényel Brúgós Anikó.


2014.03.05

Selmeczi György előadása

Március 6-án csütörtökön 17 órától a Partiumi Keresztény Egyetem Janus Pannonius Szakkollégiuma és a Zeneművészeti Tanszék szervezésében Selmeczi György zeneszerző, karmester, rendező tart előadást a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók teremében.

Látogatásának apropója a hamarosan bemutatásra kerülő Szigligeti c. színházelőadás, amelynek Selmeczi György a rendezője.

Selmeczi plakat


2014.03.03

Ismét könyvvásár a Partiumi Keresztény Egyetemen

Hamarosan ismét Nagyváradra érkezik a magyarországi Quintus Antikvárium. A könyvbarátokat a közeljövőben március 10-12. között hétfő, kedd és szerdai napokon reggel 7-től este 10 óráig várják a szervezők az ország területéről összegyűjtött nívós könyvanyaggal. A helyszín továbbra is a Partiumi Keresztény Egyetem előtere. Amit hoznak, az olvasótábor majd minden szegmensét érinti: irodalom, történelem, filozófia, pszichológia, zene, építészet, festészet, esztétika,filmművészet, színházművészet, művészettörténeten keresztül a vallás és ezotérián át, a különböző praktikus dolgokig, úgy mint a konyhaművészet, kertészet, egészséges életmód, de van itt gazdasági könyv, marketing, grafológia, viselkedéskultúra,jóga, gyerekkönyv, nyelvkönyv,és kedvezményes leszállított áru könyvek is.
Az árak mérsékeltek, a hangulat a hely szelleméhez illő, ahol mindenkit szeretettel várnak.


2014.02.13

Kiutat a palackból döntő

Pénteken, február 14-én 11 órától kerül sor a "Kiutat a palackból" című filozófiai kreativitásverseny döntőjének megnyitójára, melynek szervezője a Partiumi Keresztény Egyetem Filozófia és Kultúratudományi Tanszéke. Helyszín: PKE,Bartók terem.

Az események nyitottak minden érdeklődő számára.


2014.02.13

Filozófiai est: Pásztor Rita

A Partiumi Keresztény Egyetem Filozófia és Kultúratudományi Tanszékének szervezésében újabb filozófiai estre kerül sorfebruár 19-én du. 18 órától a Silent kávézóban (Moszkva u.10 sz.). Az alkalom meghívott előadója Pásztor Rita szociálpolitikus, aki a Szociális gondolkodás, gondoskodás - a segítés történeti aspektusai címmel tart előadást.

Pásztor Rita, szociálpolitikus, diplomáit a Debreceni, valamint a Temesvári Egyetemen szerezte. 1994-től a Sulyok István Református Főiskola, majd a Partiumi Keresztény Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének oktatója. Kutatási területe a szegénység, munkanélküliség.


2014.01.10

Ismét KéPKEret 

A PKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi tanszékének szervezésében zajló irodalmi, művészeti beszélgetéssorozat következő beszélgetésének központi témája a most záruló Jékely-centenárium, egy rendhagyó kötet, egy emlékkiállítás és egy konferencia kapcsán.

A KéPKEret kortárs szerzőket és alkotókat szólít meg, mutat be elsődlegesen az egyetemi hallgatóságnak és az univerzitás polgárainak, de mellettük nyitott minden érdeklődő számára. A beszélgetések vezetője Boka László irodalomtörténész, meghívottai, beszélgetőtársai pedig elismert erdélyi és magyarországi írók, költők, esszéisták, irodalmárok, színházi vagy filmes szakemberek, akik eddigi életútjukról és legújabb alkotásaikról, köteteikről, műveikről beszélgetnek, felolvasásokkal, prezentációkkal színesítve a pódiumbeszélgetéseket.

Az aktuális beszélgetés meghívott vendége: Péterfy Sarolt, irodalomtörténész, Jékely Zoltán unokája. Az eseményre január 17-én pénteken 14.00 órától kerül sor a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók teremében.

A KéPKEret az egyetemi félévekhez kötődve évente négy alkalommal jelentkezik, egy-egy beszélgetésen akár több meghívott vendéggel.

A rendezvény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

KéPKEret - kiemelve a lényeg!

Képkeret 2014 január


2013.11.22

Produkció és percepció

Hétfőn, november 25-én délután 16 órától Beöthy Balázs képzőművész, az exindex (http://exindex.hu) felelős szerkesztője lesz a Partiumi Keresztény Egyetem vendége.  Előadásának címe:

Produkció és percepció – Diszkrét performativitás a kortárs művészeti gyakorlatban.
A performativitás múlt század derekán szárba szökkenő elmélete ma már interdiszciplináris kutatási terepnek számít. A nyelvfilozófia, az irodalomelmélet, az etnológia, a társadalmi nemek kutatása, a szociológia vagy a színháztudomány különböző optikájú megfigyelései a képzőművészet vonatkozásában is relevánsnak bizonyulnak, hiszen a művészi gyakorlat egésze a művész és a néző egymásra épülő cselekedeteinek elemzése által írható le - formabontó vagy formatartó megközelítésben, ízlés szerint.

Az előadás a Janus Pannonius Szakkollégium és a PKE Képzőművészet Tanszékének támogatásával kerül megrendezésre a Partiumi Keresztény Egyetem Bolyai termében. Ötletgazda: Kovács Zoltán, a Képzőművészet Tanszék oktatója. A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Plakat beothy web


2013.11.13

November 14-15-én immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Partiumi Keresztény Egyetem Közgazdaságtudományi Karának nemzetközi konferenciája 3rd International Conference on Emerging Economies címmel. Az idei konferencia témája: Human capital based economics and human-scale values. A konferencia hivatalos megnyitójára november 14-én reggel 10 órakor kerül sor a PKE dísztermében (Nagyvárad, Primariei u. 27). A konferencia nyelve magyar, román és angol, a plenáris ülések nyilvánosak. Az eseményre szeretettel várjuk a sajtó képviselőit!

Conference programme


2013.11.07

November 12-én, kedden a Partiumi Keresztény Egyetemen könyvvásárt rendez a Budapesti Tinta Könyvkiadó, a magyar nyelvű szótárak, nyelvészeti szakkönyvek, nyelvművelő kiadványok és egyéb hungarikumok legnagyobb magyarországi kiadója, amelyet a szélesebb olvasóközönség elsősorban a neves nyelvművelő, Grétsy László nagy sikerű könyvei, köztük a Nyelvművelő kéziszótár és a Nyelvi Játékaink Nagykönyve révén ismerhet.

A Tinta Kiadó könyvei reggel 9-től 15 óráig kedvezményes áron vásárolhatóak meg a Partiumi Keresztény Egyetem épületének előcsarnokában. Az esemény szervezője, a PKE Magyar Nyelv és Irodalom tanszéke és a Partium Kiadó. 

Tinta könyvvásár plakát


2013.11.04

2013. november 6-án szerdán 16. órától  a Partiumi Keresztény Egyetem Janus Pannonius Szakkollégium Gazdaság- és Társadalomtudományi Műhelyének meghívásában Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke tart előadást a PKE Dísztermében.

További információk: Béres József


2013.10.31

A PKE Filozófia és Kultúratudományok Tanszéke szervezésében újabb filozófiai estre kerül sor, november 7. du. 18 órától a Moszkva kávézóban. Az est meghívott előadója dr. Nagy T. Katalin, budapesti művészettörténész.Előadásának címe: Pozícióváltás. A művész mint gyűjtő és kutató.

A konceptuális művészet hajnalán – hogy ez pontosan mikor volt, nehéz megmondani, de ősképnek szavazzuk meg Duchamp-ot – az alkotó, eladdig elsősorban “kézműves” tehetségére és képességére büszke művész, a hétköznapi élet, a kultúra, a tudomány területeinek meghódítására és kiaknázására indult. Az előadás azoknak a közelmúltban élt vagy ma is tevékenykedő képzőművészeknek (nem csak) munkáit mutatja be, melyben ez az attitűd tetten érhető.


2013.10.22

Jubileumi megemlékezés a Heidelbergi Káté születésének 450. évfordulója alkalmával

A Sulyok István Teológiai Tudományok Intézete a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Partiumi Keresztény Egyetem védnöksége alatt október 30-31. között konferenciát szervez, melynek témája: Jubileumi megemlékezés a Heidelbergi Káté születésének 450. évfordulója alkalmával. 

A szervezők a sajtó képviselőit és minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Sajtóösszefoglaló: Heidelbergi káté  

Részletes program: Jubileumi megemlékézes 


2013.10.16

         VAGYOK, AKI VAGYOK – interaktív önismereti kiállítás a Partiumi Keresztény   Egyetemen

A Partiumi Keresztény Egyetem Gyülekezetének meghívására és szervezésében, október 22-26-a között tekinthető meg a Vagyok, aki vagyok interaktív önismereti kiállítás a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, melynek fő témája az identitás.

A kiállítás alapgondolata: a középiskolás és egyetemista korosztály előtt álló legnagyobb feladat, hogy megtalálja önmagát. Természetesen azokat is szeretettel várjuk, akik nem ebbe a korosztályba tartoznak.

A műfaj: interaktív kiállítás, mert a képek, szövegek gondolkodásra, aktivitásra szeretnék serkenteni a látogatót, hogy aktív résztvevő lehessen. Ezenkívül játékok, játékos feladatok szolgálják a téma személyes elmélyítését. A kiállítás tulajdonképpen egy 9 önálló útból álló labirintus, amit külön-külön, vagy akár egyszerre is bejárható.

A belépés ingyenes. Látogatható naponta 9 és 19 óra között.

Az esemény részletes leírása ITT  található.           

logo levágva


2013.10.16

Könyvbemutató
Balogh Andrea: Az irónia Karácsony Benő regényeiben

A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéke könyvbemutatóra hívja Önöket október 21-én 17 órától az egyetem főépületének Bartók termébe. A bemutatásra kerülő könyv címe Az irónia Karácsony Benő regényeiben, szerzője dr. Balogh Andrea, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék oktatója. A könyv Karácsony Benő regényeinek poétikájával foglalkozik, azzal a sajátos humorral és derűvel, ami olyannyira jellegzetes az író műveiben, továbbá az életmű XX. századi befogadástörténetét vizsgálja.

A kötetet dr. Balázs Imre József irodalomtörténész, a BBTE adjunktusa és a Korunk folyóirat főszerkesztő-helyettese, illetve dr. Boka László, a PKE docense és az OSZK tudományos igazgatója mutatja be. A bemutató házigazdája drd. Kordics Noémi, a PKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének tanszékvezetője.

Mindenkit nagy tisztelettel várunk!

Könyvbemutató plakát


2013.10.15

Őszi könyvvásár

Október 21–23. között ismét Nagyváradra jön a magyarországi Quintus Antikvárium.
Jó szokásukhoz híven, bőséges és színvonalas könyv anyaggal várják az érdeklődőket, továbbra is a megszokott helyen, a Partiumi Keresztény Egyetem előcsarnokában.


2013.10.01

Tanévnyitó

A Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó ünnepségére október 4-én délelőtt 11 órától kerül sor a Szigligeti Színházban.


2013.09.03

Alkalmazott víziók – a nagyváradi PKE hallgatóinak munkái a Magyar Alkotóművészek Házában

Szeptember 6-án pénteken 19 órától nyitja kapuit a budapesti Magyar Alkotóművészek Házában (Olof Palme Ház) a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet Tanszékének jubiláló kiállítása. Az Alkalmazott Víziók címet viselő kiállítás alkalmával a hallgatók munkái kerülnek bemutatásra.

A kiállítás azért jött létre, hogy a jubileumát ünneplő  Képzőművészet Tanszék a Nagyváradon immár 10. éve folyó képzőművészeti oktatás eredményét most megismertesse a budapesti nagyközönséggel is.

Az "Alkalmazott víziók" koncepció, amely köré az egész kiállítás épül, egyféle pragmatikus jövőkép az erdélyi huszonévesektől. A PKE Képzőművészet szakán főleg alkalmazott művészeti feladatköröket érintenek, tágan értelmezve azokat, megvalósításra használva a kortárs vizuális kommunikációban fellelhető összes eszközt.

A kiválasztott munkák között találhatunk grafikákat, digitális nyomatokat, installációkat és videó projekciókat is. Az alkotások tematika szerint kerültek csoportosításra. Az érintett területek között megtalálható a szociális témakör (többek között a magyar árvíz- és a devecseri katasztrófák is terítékre kerülnek), a digitális (fotómanipuláció) kategória, a mesteri képzésben résztvevő diákok munkáiból készült plakátok, de lesz könyvgrafika és csomagolástervezés rész is, illetve az erdélyi termékek megismertetésére készült kampányok (óriás plakát, film) is bemutatkoznak. Külön kategóriát szántak az elmúlt 5 év alatt a Szentendrei Grafikai Műhelyben készült grafikáknak, szitanyomatoknak és szentendrei Pap-szigeti alkotótáborban készült munkáknak. Az installációk és a videó munkák pedig külön-külön teremben kerülnek bemutatásra.

A kiállítást az érdeklődők 2013. szeptember 29-ig tekinthetik meg, fővédnöke Tőkés László, a PKE elnöke, EU parlamenti képviselő.